måndag 19 oktober 2009

Pitepalt= Kärlek


Pitepalt /4 portioner
Tid: ca 1 timme
Ingredienser:
ca 1 kg vinterpotatis, helst mandelpotatis
1½ tsk salt
3 dl kornmjöl
1-2 dl vetemjöl
ca 200 g rimmat fläsk
Kokning:3 liter vatten , 1½ msk salt



---------------------------------------------------------------------------
Tillagning

Skala potatisen och skär den i bitar. Mal dem i köttkvarn eller riv dem fint i matberedare. Låt den rivna potatisen rinna av något i en sil eller ett durkslag. Blanda potatisen med salt och bara så mycket mjöl att degen kan hanteras. Räkna också med att mjölet sväller så att degen blir fastare om den får ligga en stund, t ex medan fläsket skärs i små tärningar. Forma degen till 12 runda bullar. Gör en fördjupning i varje, lägg i ca 1 msk fläsktärningar och rulla ihop. Koka upp vatten och salt i en rymmlig gryta (ca 4 liter). Lägg i hälften av palten, låt dem sjuda tills de flyter upp och sedan 45-60 min. Tag upp dem med hålslev och koka resten. Flatpalt: Gör platta bullar utan fyllning. Koka dem ca 30 min. Servera med stekt fläsk och lingonsylt. Kornmjölet kan helt eller delvis bytas mot vetemjöl. Till: lingonsylt, kallt smör som får smälta på den heta palten.

TRY IT - YOU LIKE IT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar